EFOP-3.1.8-17-2017-00119

Együtt, testvérként-iskolaközi szemléletformáló program a Sári Gusztáv Általános Iskolában

Kedvezményezett: Berettyóújfalui Tankerületi Központ

Projekt azonosító száma: EFOP-3.1.8-17-2017-00119

Támogatás összege (Ft): 15 000 000 Ft

A támogatás mértéke: 100%.

A projekt megvalósítás időtartama: 2017.11.01.- 2020.06.29.

A projekt tartalmának bemutatása:

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ 2017-ben pályázatot nyújtott be iskolaközpontú együttműködések érdekében. A projekt a támogató döntés alapján 15 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt megvalósításáért, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ felel.

 

A program keretében lehetőség nyílik olyan tanulók közti kapcsolatfelvételére, egymás megismerésére, baráti kapcsolatok kialakítására, akik eltérő szociális helyzetükből fakadóan vélhetően sosem találkoznának egymással. A program ezen kívül lehetőséget teremt a szemléletformálásra, a társadalmi felelősségvállalás kialakítására, erősíti a hazafiságot és a nemzeti identitást.

A Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola, partner iskolaként az alábbi programtevékenységeket kívánja megvalósítani.

· a partner iskolák bemutatása és megismertetése (kultúra, társadalmi helyzet, nemzetiség, földrajzi sajátosság),

· az egészséges életmód fontossága

· a társadalmi egyenlőség kérdésének fontossága etnikai, vallási alapon, illetve életkor, fogyatékosság vagy szexuális irányultság miatti hátrányos megkülönböztetés)

A megvalósítás tevékenység formái:

1. A kötelező óraszámon felüli nyelvi órák szervezése.

2. Délutáni foglalkozások szervezése.

3. Tantárgyi fejlesztés támogatása.

4. Tanórán kívüli vagy egész napos iskolán kívüli tanulmányi, kulturális és szabadidős programok szervezése.

5. Az partner intézmények közti kapcsolatfelvétel, együttműködés.

A tevékenységek megvalósításának helyszíne:

Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

4183 Kaba, Kossuth u. 2.

Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola

4064 Nagyhegyes, Kossuth utca 39.

Iskoláink életéből gyerekszemmel 2018

Tanórán kívüli egésznapos foglalkozás

Beszámoló Víz világnapja 2019. 04. 26-27.

Testvériskolai találkozó

2019. 04. 26-27.

Helyszín: Kaba

Iskolánkban április 26-án került megrendezésre a víz napja, több mint kettőszáz tanuló részvételével. Meghívott vendégként 4 nagyhegyesi tanuló is részt vett a programban.

Az ünnepséget Németh János beszéde és Husi Kincső 4. a osztályos tanuló által szavalt vers nyitotta meg, majd egy közös énekléssel folytattuk a programot.

Ez alkalomból egy kis kiállítást is berendeztünk az első emeleti folyosón a tanulóink munkáiból melyek mind-mind a vízhez, annak fontosságához kapcsolódtak. Ezt a kis tárlatot Zagyváné Farkas Mónika rendezte be.

A megnyitó után kerültek lebonyolításra a tényleges programok. A gyerekeket csapatokba osztottuk és forgószínpad szerűen érkeztek az egyes állomáshelyekre. Minden állomáshelyen tizenöt perces kis programmal, feladattal vártuk az oda érkező gyerekeket, felnőtteket.

A nap állomásai a következők voltak:

Az első állomáson mindenféle teával kedveskedtünk az ide érkezőknek. Itt megismer-kedhettek a teázás történetével is. A második állomáson a kreativitásukat és a kézügyességüket tettük próbára. Ezen az állomáson ugyanis krepp-papír felhasználásával akváriumfalat készítettek. A harmadik és a negyedik állomás egy helyszín volt. Itt tanulóink egy tanulságos kis mesét tekintettek meg. A mese címe a következő volt: Albert mondja a természet jobban tudja: Víz a végtelen körforgás. Az ötödik állomáson egy kis mini víziháborúval és horgászattal várták a kollégák az ide érkezőket. A hatodik helyszínen egy víz-kvízt kellett kitölteniük a vendégeknek, míg a hetedik helyszínen szaktanáraink látványos fizikai és kémiai kísérleteket mutattak be. Az utolsó állomáson gyönyörű aszfaltkrétarajzok készültek el.

Azt éreztük az egész program alatt, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek nagyon jól érezték magukat, lelkesek voltak. Egy vidám és tanulságos délutánt töltöttünk el együtt, ahol

megtudhattuk azt, hogy miért is annyira fontos számunkra az egészséges ivóvíz, miért kell a környezetünkre jobban vigyázni, milyen felhasználási módjai vannak a víznek. A napot szalonnasütésel zártuk az iskola udvarán. A vendégeket ismét családoknál szállásoltuk el. Másnap reggel pedig a város központjában tettünk egy sétát, ahol a megtekinthették a Kabai szólások, közmondások „kőtárlatát”. Megcsodálták a 129 éves védett tölgyeket és megtekintették a református templomot. A városközpontban lévő kondiparkot is kipróbálták. Tartalmas időtöltés után indultak haza.

 

2019. 04. 30.

Pappné Székely Éva

szakmai vezető

Beszámoló Gyereknap 2019 .05. 25.

Városi gyereknap az iskolában testvériskolai tanulók részvételével

Hagyományainkat folytatva az idén is sor került a városi gyermeknap megrendezésére. Különlegessé tette ezt a délutánt, hogy a Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola tanulói meghívásunknak eleget téve, részt vettek az eseményen, 4 felsős lány tanulót és egy tanár nénit láttunk vendégül.

Az alábbi színes események zajlottak az iskola területén: kézműves foglalkozás, élőcsocsó, ugrálóvár, óriás csúszda, fotósarok, tűzoltó bemutató, néptánc, táncház, csillámtetoválás, arcfestés, hajfonás…. Minden korosztály, minden érdeklődési körű gyermek megtalálta a számára élvezetes tartalmas programot. Pedagógusaink, a szülők és segítő diákjaink pedig szorgalmasan kínálták az enni-innivalót a rendezvény alatt, amit szorgos kezek készítettek el.

A testvériskolás tanulóink igen hamar elvegyültek a tömegben, már kísérés, felügyelet nélkül is bátran jöttek mentek. A kézművesfoglalkozások és táncház keltette fel legjobban a figyelmüket. A kabai kisérő gyerekekkel nagy egyetértésben szurkoltak a tanár-diákmérkőzéseken a tanulók csaptát biztatva.

Számunkra szokatlan volt a nagy tömeg, hiszen iskolánk tanuló létszámát tekintve háromszorosa az övékének. Elmondásuk szerint, ill szemmelláthatóan is nagyon jól érezték magukat.

2019. 05. 30.

Pappné Székely Éva

szakmai vezető

Beszámoló 2019.06.17-18.

Beszámoló iskolák közötti személyes találkozóról

Nagyhegyes 2019.06. 17-18.

 

A találkozóra Nagyhegyesen került sor tanév év utolsó napjai után a Vakáció kezdeteként.

A kabai tanulók  3 fős delegációja, most látogatott el először a nagyhegyesi iskolába.

Fogadott bennünket az iskola vezetősége, megismerkedtünk az iskola épületével, Nagyhegyes településsel.

Kissé bizonytalanul, bátortalanul keresték a kabai tanulók az ismerős gyermekarcokat, akikkel már találkozhattak saját intézményükben.  Az elszállásolást családoknál oldottuk meg, melyet már nagyon vártak mind a fogadó mind a vendég gyerekek.

  Másnap bekapcsolódtak a nyári napközis tábori programba. Nagyon tetszett a lányoknak a halőrök előadása. A foglalkozáson a horogkötést is megtanulhatták, a balesetek megelőze miatt a horgot és damilt gyufaszál és fonal helyettesítette.  Felhőtlen délelőttötöt töltöttek el   a nagyhegyesi gyerekek között.

 

Nagyhegyes, 2019.06.25.

 

Molnár Enikő Ilona

szakmai megvalósító

Beszámoló 2019. 12. 11-12.

Beszámoló iskolák közötti személyes találkozókról

Nagyhegyes 2019. dec. 11-12.

 

A kabai iskola lelkes kis csapata útra kerekedett 2019. december 11-én a testvériskola tanulóival való találkozásra két fő pedagógus kíséretében. Az időjárás nem igazán kedvezett a kiránduláshoz, igencsak hideg, fagyos reggelre ébredtünk. Úti célunk Nagyhegyes volt. Lelkesen indultunk útnak, töltöttük el napunkat Nagyhegyesen, igazi télapóvárásban volt részünk. Az iskolában minden osztályt meglátogatta a télapó, nagyon jó gyerekek a nagyhegyesiek, mindenki nagy csomagot kapott. Az alsó tagozatos és a felsős gyerekek is személyesen találkoztak a Télapóval és a krampuszokkal. Délután a kultúrházban egy mesét néztünk meg, amit a nagyhegyesi gyerekek adtak elő. Izgatottan vártuk a reggelt szállásadóinknál, akik igen szívesen láttak vendégül bennünket. Elérkezett a nap és busszal indultunk úti célunk, a Hortobágy felé, immár kiegészülve testvériskolánk tanulóival. A találkozásunk a Zöld mikulással nem a program szerint alakul. A terv szerint: a Hortobágy-halastavi Kisvasút egy rövid időre átalakul Mikulásvonattá, mely segítségével a vendégek eljuthatnak a Zöld Mikulás házához, de sajnos a sínek úgy lefagytak, hogy a kisvonat nem tudott elindulni a biztonságunk érdekében, kaptuk a tájékoztatást. Ez azonban nem szegte kedvünket. Ezek után, mivel a kis vasút az időjárási viszonyok miatt nem tudott bennünket kivinni a buszra szálltunk, és így értük el a következő úti célunkat, a vadasparkot ahol részt vehettünk a hortobágyi vadállatok etetésében, egy valódi tanulmányi sétát tehettünk a szafari parkban és nagyon sok érdekes dolgot hallhatunk ezen állatokról. Megtudhattuk például, hogy: az aranyróka és a tűzróka keveréke a vörösróka. Nagyon nehezen, fájó szívvel vettünk búcsút a madaraktól, görényektől aranysakáltól, aminek nem volt farka, a rókáktól, vadmacskáktól, farkasoktól…

Hamar elteltek az élményekben gazdag napok, de sajnos haza kellett indulnunk. Nagyhegyesen még megálltunk és elbúcsúztunk a testvériskolai tanulóktól.

Csodaszép élményekkel, tudásunk gyarapításával tértünk haza, na és persze egy zöld és piros színű mikuláscsomaggal.

Kaba, 2019. 12. 25.

Papp Anett

pedagógus

Beszámoló kabai tél 2019. 12. 14-15.

Szakmai beszámoló a testvériskolás találkozóról

A nagyhegyesi testvériskola december 14-én szombaton látogatta meg az iskolánkat. A kísérőtanárral öt tanuló érkezett a délelőtt folyamán. A gyerekeknek nagyon tetszett a felújított napközink konyhája, ízlett nekik az étel. Az iskola épületében már várták őket a mi iskolánk tanulói. Igyekeztünk a nagyhegyesi diákokkal megismertetni iskolánkat, tantermeinket, magát a településünket. Ezt egy játékos vetélkedő segítségével próbáltam elérni. Párokat hoztunk létre: minden nagyhegyesi tanuló mellé egy-egy kabai diákot osztottam be. A fontosabb tantermekben (földrajz, történelem, magyar, matematika tantermekben, a tornateremben) játékos feladatok várták a gyerekeket. Volt kincskereső, ahol elrejtett „aranyrögöket” kellett megtalálni, társasjátékok, különböző rejtvényes feladatok, titkosírás, akadálypálya. Az egyik feladat megoldásához a településünk főterét kellett felfedezniük a pároknak. Az előadás után felmentünk a kabai templom tornyába és onnan szemléltük meg a településünket. Nagyszerű látvány fogadott bennünket a rossz idő ellenére is. A Tiszteletes úr megmutatta a több mint kétszáz éves templom többi részét is. Meglátogattuk kicsiny városunk másik nevezetességét is: a kabai fürdőt, bár a fürdés most az esős, hideg idő miatt elmaradt. Ezután visszamentünk az iskolába, ahol közösen gyümölcssalátát készítettünk. Együtt fogyasztottuk el a megrendelt pizzával. Közben jót beszélgettünk, még jobban megismertük egymást. Miután jóllaktunk, kipihentük a délelőtti és a délutáni fáradalmainkat visszasétáltunk a központba, a Mácsai Sándor Művelődési Házba, ahol a városunk által szervezett néptáncgálán vettünk részt nézőként. Az előadás nagyon lekötötte mind a nagyhegyesi mind a kabai gyerekeket. A műsor után a kabai gyerekekt már várták a szülők és a vendég tanulókkal együtt tértek haza a családokhoz. Másnap reggeli után az iskola vezetősége fogadta a vendéget az irodában, ahol egy kis ajándékot, kabai emlékeket kaptak még tőlünk. A TarKABArka iskola újság aktuális számát, ill. intézményünket bemutató Kincses Évtizedünk 2007-2017 című könyvet. Majd Szilágyi Kata mentálhigiénés szakember várt bennünket, aki a káros szenvedélyekről tartott számunkra előadást. Mindkét iskola tanulói érdeklődve hallgatták az előadást, utána több kérdést is megfogalmaztak az előadó számára. Ez a közös program szerintem jól sikerült, tartalmas volt. Mindegyik részét élvezték mind a vendégek, mind a hazai diákjaink. Ismeretségek, barátságok szövődtek a két település között. Én is megismertem egy másik iskolában dolgozó pedagógust, akivel jókat beszélgettem. Hallhattam, hogy ők hogyan dolgoznak, milyen napi problémákkal küzdenek, milyen programjaik vannak.

Kaba, 2019. dec. 20.

Németh János

Beszámoló 2019. 12 .28-29.

Beszámoló iskolák közötti személyes találkozóról

Nagyhegyes

2019. 12. 28-29.

 

A találkozóra Nagyhegyesen került sor az év utolsó napjaiban a téliszünetben. A tanulók nagyon lelkesek voltak ez a hónap volt a legerősebb a találkozásokat tekintve. Néhány napja váltunk el egymástól a táborozás után, így sok tevékenység, beszélgetés folytatódott, szinte észre sem véve a néhány napos szünetet.

A találkozón változatos programok során elevenítettük fel a projekt történéseit.

Ki tud többet? versenyt szerveztünk az iskolákról.

A hagyományápolás keretében a nagyhegyesi mézeskalács receptet is kipróbáltuk. Összehasonlítottuk a két iskola karácsonyi dekorációit, szokásait.

A nagyhegyesi iskola gitárosai kellemes perceket szereztek előadásukkal.

Másnap az egészséges életmód jegyében a sporté volt a főszerep.

A hószegény tél, azért mégis csak tartogatott egy hófedte lankát a Kadarcsi-Kráter tó oldalában, ahol csúszkálhattunk.

Sportoltunk az egészséges életmód keretében az iskolaudvaron.

A tanulói visszajelzések szerint a program teljes mértékben elérte célját.

Nagyhegyes, 2020. 01. 05.

 

Molnár Enikő Ilona

szakmai megvalósító

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Verified by MonsterInsights